Ati inregistrat fondul de rezerva de 5 % potrivit prevederilor legale?

 

Potrivit art. 183 din legea societatilor comerciale, ,, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a 5-a parte din capitalul social”. Conform acestei prevederi legale, societatea este obligata, in situatiile in care ea inregistreaza profit, la constituirea de rezerva legala, indiferent de vointa asociatilor, iar diferenta ce ramane sa o repartizeze pe destinatii.  . Inregistrarea repartizarii la rezerva legala se face in anul inregistrarii profitului si este o verificare relativ simpla. Constituirea rezervei legale conduce la erori contabile, deoarece in practica inregistrarea este efectuata de multe ori in mod necorespunzator la data deciziei AGA, atunci cand se aloca profitul pe destinatii.

Rezerva legala se inregistreaza in contabilitate la prin formula contabila:
129 “Repartizarea profitului” = 106 “Rezerve”
La inceputului exercitiului financiar urmator contul se face inregistrarea contabila:
117 “Rezultat reportat (analitic distinct) = 129 “Repartizarea profitului”.

Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu.

Alte rezerve ce se pot constitui la nivelul entitatii sunt  rezervele statutare, care se constituie potrivit prevederilor din statut.

Articole similare

Comentariul tau aici